pondělí 4. března 2013

Který drát, modrý nebo červený?

Přátelé, byli jsme na výšlapu v Beskydech, znáte to, pár lidí se sejde a prožije se příjemný den spojený s pohybem v krásné zimní přírodě. A taky se diskutuje. Asi proto nerad chodím na hory sám. Probrali jsme různá témata a jak jinak, dostali jsme se k naším životním prioritám. Rád se s vámi podělím o některé myšlenky, jenž mně v této souvislosti napadly:
Před nějakým časem jsem došel k životnímu závěru, že chci v životě poznávat důležité pravdy, abych pak mohl správně vybrat, do čeho mám investovat svůj drahocenný čas a s tím spojit své usilování, nemám totiž rád marnou, zbytečnou práci. Byla mi položena otázka, co je to vlastně pravda a že přece každý má svou pravdu a přitom jinou.
Podle mého je to velmi jednoduché: Pravda je určité tvrzení, jenž hned nebo v budoucnosti bude souhlasit se skutečností. Před nějakým časem jsem viděl akční film, možná to byl příběh s agentem 07. Na lodi byla velká časovaná bomba, měla vybuchnout za pár okamžiků a stáhnout do hlubin velkou loď s mnoha nevinnými cestujícími. J. Bond (pravděpodobně) bombu našel a dostal se ke dvěma drátům, jeden byl modrý, druhý červený. Jeden z nich měl přestřihnout, ten správný. Situace měla tři možnosti:
1) neudělá se nic - bomba vybuchne
2) přestřihne se modrý drát - bomba vybuchne
3) přestřihne se červený drát - hodiny u bomby se zastaví a všichni budou zachránění.
Bond se pokouší získat pravdu o tom, který drát je třeba střihnout, aby zachránil lidi. Člověk, který nechápe, že pravda není věcí pohledu, by měl asi v této situaci říci, střihni jeden z nich, je to věc pohledu na věc. Asi jenom hlupák by řekl takovou blbost, viďte? Nakonec Bond někam zavolá, spojí ho s expertem na bomby, jenž zná pravdu, který drát střihnout, sdělí to Bondovi, ten tomu uvěří (kdyby to byla lež a Bond by tomu uvěřil, byla by to katastrofa) a střihne ten zachraňující drát. Toto je celá podstata pravdy.
Na světě je mnoho učení o životě, Ježíš o sobě řekl, že on je ta pravda, cesta a život. Svou věrohodnost dokázal zázraky. To je ten drát života. Musíme ho ale "střihnout", tj. udělat klíčový krok k naší záchraně. Tím krokem je, že uvěříme, že za nás položil život, že to je Boží syn, že jsme hříšnící a že pokud nebudeme před Bohem vyznávat své hříchy, určitě skončíme jednou jako viníci odsouzení Bohem k věčné odloučenosti od Něho. Naše dušička totiž je nesmrtelná a my potřebujeme znát pravdu.

Žádné komentáře:

Okomentovat