neděle 23. února 2020

08 - pokračujeme

Pozdravuji všechny a přeji Shalom, tj. pokoj Boží. Než se podívám na pokračování biblického textu, tak myšlenka, která mě napadla v posledních dnech: Jsme schopní jako lidi s přiměřenou inteligenci rozlišit, které věci kolem nás mohly vzniknout samy a které musely být vymýšleny? Představte si pár dřevěných kostek, který budete opakovaně vysypávat z kyblíku. Pokaždé zaujmou na zemi jiný tvar. Kolikrát je však musíte vysypat tak, aby se postavily na sebe do věžičky? Podle mého postavit je takhle jde pouze jedním způsobem, že někdo, třeba člověka rozumný bude mít vůli je takto postavit a je pak i postaví. A nyní přejdeme např. na lidské srdce, které pumpuje krev a je části obrovské složitosti. Může tento systém "vyrůst" z ničeho? Můj rozum říká, že nemůže. Dá se rozumovým uvažováním dojít k závěru, že existuje někdo ve Vesmíru chytřejší, než člověk? Podle mého dá. Má to však jednu podmínku a to, že člověk o tom začne přemýšlet. O čem přemýšlí většina lidí kolem nás? Já jsem musel dnes vyslechnout např. hodinovou rozpravu o tom, kdo s kým hrál hokej. No vlastně nemusel, ale chtěl jsem s těmi lidmi na chvilku pobýt.

K dnešnímu textu:
Blaze těm, kdo působí pokoj, neboť oni budou nazváni syny Božími.
Blaze těm, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost, neboť jejich je království nebeské.

Přátele, co k tomu říci? Snad jenom to, že pokud se hlásíme ke křesťanům a přitom kam přijdeme, tam je hádka a nesvár, měli bychom si tuto větu denně napsat 100 x za domácí úkol a 100 x jí přečíst.
K té druhé větě či verši: Spravedlnost je velké téma. Slovo nás vybízí, abychom se nebáli postavit na stranu spravedlnosti i za cenu naší újmy. Samozřejmě někdy je mezi našim pohledem na spravedlnost a Božím velký rozdíl. Spravedlnost či nespravedlnost se může projevit třeba tak, že menšina či většina se prezentuje nějakou špatností a my, jelikož patříme k té dané straně, tak to schvalujeme. Můžeme však být i na druhé straně, ale jelikož ta první strana je menšina, tak s nimi souhlasíme, ačkoliv prezentují určitou špatnost. Bůh asi nerozlišuje lidi na většiny a menšiny, ale jak se stavíme k jeho pohledu na věci správné a věci nesprávné. Na které straně jsme my? Přeji moc požehnaný týden, M

Žádné komentáře:

Okomentovat