neděle 16. února 2020

07 - pokračujeme

Pozdravuji všechny čtenáře těchto mým příspěvků. Tak co, jak jde život? Na tuto otázku asi máme všichni nějakou odpověď. Ale co otázka "Kam jde tvůj život?"
Co s tebou bude? Kam směřuje tvůj život? Může nám někdo poradit, abychom za nějaký čas neronili slzičky?
Určitě platí, že co člověk zasévá, bude i jednou sklízet. Došel jsem k životnímu závěru, že Bible je knihou nejvzácnější, protože obsahuje mimo jiné i dobré rady od Boha, jelikož on ví nejlépe, co vzejde z našich myšlenek a skutků.
Máme na dosah ruky Boží nápovědu, takže pokračujeme v Ježíšově vyučování, Matoušově evangeliu:

Blaze tichým, neboť oni dostanou zemi za dědictví.
Blaze těm, kdo hladovějí a žízní po spravedlnosti, neboť oni budou nasyceni.
Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství.
Blaze těm, kdo mají čisté srdce, neboť oni uzří Boha.

Přátelé, co s tím textem? Pokusím se o vlastní interpretaci:
Bůh je ten, který rozděluje "konečné medaile". Lidé si myslí, že vyhrává ten, který má ostré lokty, "prořízlou" hubu a jiné. Bůh to ale vidí jinak. Jemu jsou pyšní protivní ale pokorným dává milost, píše se v Bibli. To je k tomu prvnímu verši.
K textu Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství:
Když má člověk nesoucitné srdce, pak asi bude marně volat Bohu, aby On s ním měl soucit. Možná je to problém mnoha křesťanů, kteří tento text dobře znají, ale jejich srdce zůstává kamenné vůči svým bližním.
K textu Blaze těm, kdo mají čisté srdce, neboť oni uzří Boha:
Je to pravděpodobně návod, jak se setkat s živým Bohem. Prvně je třeba si uvědomit, že srdce potřebuje očistu. Pak ho je třeba očistit a nakonec ho uchovávat čisté. Janovo evangelium (nejenom) nám dává návod, jak na to. Souvisí to s Ježíšovou smrtí na kříží, s "přiznáním se Bohu", že naše srdce jsou těžce chycená "hříchy" a s přijetím Ježíšovy smrtí jako aktem lásky pro naši záchranu.
Tak zase příště, přeji požehnaný a moudře strávený týden. Milan

Žádné komentáře:

Okomentovat