neděle 3. září 2017

A je tady ... no přece nový školní rok

Položil jsem dnes v neděli, den před začátkem nového školního roku, jednomu žákovi cca 5. třídy škodolibou otázku: "Tak co, jak se těšíš do školy?" Prvně se na mně podíval, jako bych měl za sebou několikanásobnou vraždu a pak mi odpověděl: "Doufám, že mě ze školy rychle vyhodí. Je to strašná otrava." Pokoušel jsem se ho trochu povzbudit, ale asi jsem byl dost marný. Přátelé, máte ratolesti povinné školní docházkou? Věřím tomu, že není mezi vám takový rodič, který by dal za pravdu podobnému postoji a dítko přestal do školy posílat. Navíc je to v rozporu se zákonem. Ani kdyby to v rozporu se zákonem nebylo, viďte? Rozum nás dospělých říká, že ukončit předčasně školní docházku je otázkou žákovy budoucí existence či neexistence. Všichni bychom se raději bavili, sportovali, ale moc si uvědomujeme, že bez práce nejsou koláče a s tou prací souvisí naše dovednosti a vědomosti. A pak také je dobré, když něco víme, i když to může být věc na první pohled nepraktická. Žalmista říká, že pokud budeme studovat Boží zákony a budeme je aplikovat do života, budeme v životě vyhrávat, pokud budeme chodit za školu (tu Boží), totální porážka nás nemine. V 1. Žalmu se píše:

1 Blaze muži (i ženě), který se neřídí radami svévolníků, který nestojí na cestě hříšných, který nesedává s posměvači,
2 nýbrž si oblíbil Hospodinův zákon, nad jeho zákonem rozjímá ve dne i v noci.
3 Je jako strom zasazený u tekoucí vody, který dává své ovoce v pravý čas, jemuž listí neuvadá. Vše, co podnikne, se zdaří.
4 Se svévolníky je tomu jinak: jsou jak plevy hnané větrem.
5 Na soudu svévolní neobstojí, ani hříšní v shromáždění spravedlivých.
6 Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby.

Přátelé, chtěl bych všechny povzbudit, abyste brali boží školu zjevenou v Bibli vážně, abyste ji aplikovali do života a neutráceli drahocenný čas blbostmi či jinými ač příjemnými, ale jinak málo užitečnými aktivitami.

Žádné komentáře:

Okomentovat