úterý 2. května 2017

Zapadli jsme s traktorem

Přátelé, během pěkného víkendu jsem měl to potěšení podílet se na zemědělských pracích. Chystali jsme půdu na brambory a já co by síla zemědělsky nekvalifikována jsem chodil za traktorem a udržoval směr malého pluhu, který za sebou zanechával moc pěkné řádky hnědé půdy. Moc pěkný obrázek při pohledu zpět, škoda, že jste nebyli u toho. Políčko sousedí s políčkem, jenž vždycky bylo, je a asi i bude něco jako bažina. Louka, a přece bažina. Kdo tam vjede, zapadne. Tak to u nás v rodině bývalo, a zdá se, že i ještě nějaký čas bude. Náš otec nás každoročně varuje, ale, však víte, jak to v životě chodí. Vjeli jsme tam a zapadli. Konec. Jeden pokus dopředu - kolečka se zatočila na místě, další pokus kupředu, kolečka se opět zatočila místě a traktor zapadl hlouběji. Jo, udělali jsme chybu, co teď? Dali jsme dohromady pár nápadů, jak ven, ale rychle jsme to vzápětí zavrhli. Neměli jsme šanci. Nakonec jsme museli zavolat o pomoc z venku, v rodině máme traktoristu, který jezdí s jedním moc velkým a silným strojem, za pár minut přijel a byli jsme venku.
Přátelé, později jsem o tom přemýšlel. Uvědomil jsem si, že Bible nám vysvětluje, že my všichni jsme jako ten zapadlý traktor v bahně. Někdy se snažíme popojet dopředu a nic, pak trochu dozadu a zase nic, bahno nás drží a my za nějaký čas docházíme k závěru, že tak to má v našich životech být a že je to věc bez řešení. Naše hříchy a nesprávné myšlení nás znehybňují stále více. Potřebujeme pomoc z venku a netušíme, že stačí si o ní zavolat. V Bibli je jedna klíčová věta: "Ježíš přišel na svět, aby zachránil každého hříšníka." Má to jeden háček na naší straně:
1) Netušíme, že pomalu ale jistě zapadáme,
2) netušíme, že pomoc je k mání,
3) netušíme, že o pomoc si musíme zavolat a uvědomit si, že jsme vjeli do bažiny.
Přátelé, Bůh je a chce, aby každý člověk poznal pravdu a byl zachráněn. Jak? Pokoř se před Bohem, řekni mu to, uvěř a vyznej, že Ježíš zaplatil za tvoji záchranu smrtí na kříži. Pokud se to zdá moc složité, pak přečtení alespoň jednoho evangelia (Markovo je zde postupně zveřejňováno) ti může vnést více světla. Podle Bible totiž máme problém, který každým dnem narůstá. Bůh nám však nabízí záchranu a to ještě dnes. V tom je síla Evangelia. Kdo pochopí příběh na kříži a přijme pomoc, vyhrává.

Žádné komentáře:

Okomentovat