neděle 15. ledna 2017

Pár témat

Přátelé, během posledních pár dní jsem "potkal" několik zajímavých témat, ke kterým bych se rád vrátil. V sobotu jsem se po delším čase dostal na běžky na trase Hrčava-Gírová-Mosty u Jablunkova. Trať byla luxusní a profesionálně upravena, počasí na jedničku. Kolem nádherné obrázky sněhu a přírody, prostě nádhera. Zapřemýšlel jsem o tom, že je rozdíl mezi profesionálně upravenou tratí a nedotčenou krajinou kolem. Upravená trať nevznikla sama od sebe, ale někdo měl na počátku představu či záměr, nedotčená krajina kolem vznikla jinak. Některé věci kolem nás nejsou schopny vzniknou samy, viz upravená trať pro běžkaře. Málo se o tom přemýšlí. Věci fungující a vznikající delší čas vyžadují, aby pokud má nastat určitý stav, musí být vytvořený určitý stav jiný - předchozí. Je to, jako kdybyste chtěli několika náhodnými hody několika kostek postavit kostky do věžičky. Zkuste to.
Dalším zajímavým tématem bylo, zdali jsme v dnešní době schopní rozlišit některé historické události pravdivé od těch již stokrát předělaných a tudíž málo věrohodných. Souviselo to s Biblí. Můj závěr - je to možné. Mnohé texty Nového zákona pocházejí z doby, kdy žil Ježíš, dnešní texty se dají s nimi lehce porovnat. Podobně to platí s písmem Starého zákona. Dnešní Bible a texty zapsané na pergamenech či jiných materiálech nalezených a občas nalezených i v dnešních dnech si můžeme díky internetu a poctivé práci archeologů porovnat.
Otázkou pak je, zdali má Bible pravdu či nikoliv. Něco se ověřit dá a stačí k tomu jenom trochu času a rozumu, něco nikoliv. Ověřitelné věci se zdají pravdivé (naplněná proroctví stará několik tis. roků a další - velké množství prací na toto téma na intenetu), lež zatím pravděpodobně nikdo neprokázal - kde jsou ty materiály?
Dalším zajímavým tématem bylo, že v jednom nejmenovaném kostele kněz v neděli kázal lidem o obětování zvířat a kněžích, kteří zvířata zabíjeli a o tom, jak tekla následně krev nevinných zvířat. Reakce mých známých byly všelijaké. Kázání jsem bohužel neslyšel. Možná kněz nevysvětlil něco, co bychom měli všichni vědět: Biblický Bůh řekl jasně lidu izraelskému, že pokud člověk spáchá hřích, musí být za to prolita krev. Mělo to platit nejen pro Izraelce. Určitě se neptal lidu, co si o to myslí. Dneska bychom o tom možná chtěli hlasovat a kdoví, jak by to dopadlo. Aby hříšník nemusel prolít svou krev, musela být prolita krev někoho jiného - nevinného zvířete. Hříšník musel obětovat nevinné zvíře ze svého chovu. Když zvíře umíralo, možná člověku došlo, že hřích je zločin a že se to příště kvůli jeho nedisciplinovanosti už nesmí opakovat. Bůh nám nabízí v dnešní době podobnou zástupnou oběť a to Ježíše Krista. Kdo jí přijme vírou, nemusí prolít svou vlastní krev. Je to hlavní poselství Bible a Boha, jenž nám nabízí odpuštění hříchů. Praktické provedení získání odpuštění hříchů spočívá v tom, že "vydáme" prohlášení Bohu (na kolenou?) - vyznáváme své hříchy, prosíme o milost a vyznáváme víru, že Ježíš Kristus zemřel dobrovolně kvůli nám, abychom byli s Bohem usmíření. Je to vlastně vstupenka do nebe spojena s věčnosti. Neuvěříš-li, či neřekneš-li tomu amen, zahyneš, tak praví Bible.
Hezký týden přeje MK

Žádné komentáře:

Okomentovat