úterý 17. července 2012

Dobrý nápad, jak ušetřit ve státní kase a neodrovnat část lidí?

Přátelé, rád bych se vrátil k předchozímu příspěvku.
V posledních pár letech vidím rostoucí počty těch, jenž ztratili střechy nad hlavou, potulují se po městě Českém Těšíně bez cíle a bez naděje, že by se zase někdy mohli alespoň umýt v teplé vodě, normálně se najíst a vyspat se. Zeptal se jich někdo z politiků či novinářů, jaké okolnosti je k tomu dovedly? Asi ne, ačkoliv je to podle mého z velké části vizitka právě toho, jak naše vláda spravuje zemi. Měl bych jedno jednoduché řešení:
Problém je, že pokud člověk v naší zemí ztratí práci a zrovna hned nemůže najít novou, dostává se do velké pasti a v tom vidím totální selhání naší vlády. Takový člověk má pak jedinou možnost, jak na nějaký omezený čas přežít a to, že se půjde zaregistrovat na úřad práce a ten mu poskytne dávky na živobytí + zaplatí za něho soc. a zdravotní. Má to jednu podmínku - člověk nesmí sáhnout na žádnou práci, jinak o dávky přijde. V tom vidím velkou past na lidí a velké neštěstí pro celou naši společnost. Jak může začít člověk něco podnikat a vymýšlet, když v okamžiku, kdy si vydělá první stokorunu, mu seberou dávky a jelikož nemá z čeho zaplatit povinné soc. a zdrav., buď musí začít krást, nebo se nechat zavřít nebo nedělat nic. Má v podstatě 3 možnosti, tož babo, raď.
Navrhuji řešení, které jsem naznačil v předchozím příspěvku:
Člověk, jenž přijde o práci a začne podnikat s menším hrubým příjmem než x Kč, odevzdá na konci každého měsíce něco jako vyúčování o svém hrubém příjmu, na základě čehož mu úřad práce jakožto nový zaměstnavatel vyúčtuje něco jako výplatu, tj. zaplatí za něho povinné dávky + doplatí rozdíl pro zachování existenčního minima.
Jaký by to mělo efekt:
1) Stát ušetří na dávkách
2) Sníží se počet lidí bez střechy nad hlavou
3) Lidi se naučí pracovat a být užiteční
4) Pomůže se velké skupině lidí

Přátelé, pokud vás článek-nápad zaujal, budu rád, kdy ho budete posílat na kompetentní místa či jakýmkoliv způsobem ho šířit dále. Díky.   

Žádné komentáře:

Okomentovat