čtvrtek 29. září 2011

Věda versus víra

Přátelé, občas racionálně uvažující člověk dojde k závěru, že věda je schopna potvrdit nebo vyvrátit určitý pohled či myšlenku na to, jak se věci před nějakým časem udály. Věda může např.  sledovat během určitého času pohybující se předmět, jehož rychlost se mění. Chytré hlavy změří rychlosti v určitých časových intervalech a pak lehce spočítají, jakou rychlostí letěl daný předmět před 500 milióny léty. Je tento způsob schopen dokázat, jak tomu skutečně bylo? Mohlo to být 100krát jinak, asi si řeknete, nikdo u toho nebyl a nezanechal nám skutečná svědectví (nahraný film, zápisy, výpovědi atd.), jak tomu ve skutečnosti bylo.
Víra je "vědečtější": Porovnává svědectví několika svědků a poté rozumově dochází k závěru: Bylo tomu tak x nebylo tomu tak, je to pravda x není to pravda.
U příběhu s Ježíšem bylo velké množství svědků, jenž zapsali svědectví. Věřící (ne pouze ti v Boha) svědectví studují a docházejí k závěru, že se příběhy skutečně staly, ačkoliv rovnice říkají něco jiného. Příběhy o Božím jednání s Izraelským národem mají mnohá svědectví včetně vykopávek. Svědectví nejsou výsledky diferenciálních rovnic, ale svědectví. Proto ačkoliv miluji vědu, jsem si vědomý toho, že nám není schopná říci, jak se věci udály v minulosti. O tom nás mohou přesvědčit pouze věrohodné zaznamenané  výpovědi včetně vykopávek či jiných doličných předmětů. Bible je poskládaná z mnoha knih - zdrojů, občas na to zapomínáme. Tato svědectví můžeme porovnávat. Rozum nám pak řekne, zdali se to skutečně stalo či nikoliv. Vykopávky z oblasti Středního východu mohou doplnit potřebné množství :doličných předmětů".    
  c

Žádné komentáře:

Okomentovat