sobota 13. dubna 2019

15. týden - pokračujeme

Přátelé, nevím čím to je, ale tak nějak jsem došel k závěru, že velká část lidí kolem, částečně tam asi občas patřím i já, má jednu společnou vlastnost: Víme či máme dostatek inteligence, abychom rozlišili pravdu od lži v některých otázkách lidského života. Jsme nejsvrchovanějšími soudci ale přitom každý si myslí něco jiného. Vidím to zvláště v oblasti politiky, světového názoru a hlavně v náboženství. Něčemu či někomu uvěříme a za pár roků jsme v kaši. Někdy uvěříme sami sobě a jsme na tom stejně. Jsme ochotní změnit názor, pokud nám někdo předloží věrohodné doličné předměty, že se mýlíme? Před pár dny jsem slyšel o skupině, která propaguje a věří, že Země je placatá a sbírají k tomu vědecké důkazy. Snaží se přesvědčit jiné. Přitom kulatost Země se dá prokázat na menší vodní přehradě, stačí sledovat dalekohledem vzdalující se loďku, po pár desítkách metrů se začne loďka schovávat za horizont. Ačkoliv tato skupina je vedle jako jedle, asi jim z toho nevznikne větší škoda. Škoda jim však vznikne možná v jiných situacích pro jejich podivný pohled na otázku pravdy a lži. Občas nás nevědění stojí škodu. Zajímavou věcí je příběh s Ježíšem. Mnozí to slyšeli a došli k závěru, že jde o konspirační teorii. Apoštolové a staří proroci jasně řekli, že neuvěření nás bude stát velkou cenu - budeme muset zaplatit za naše nesprávné myšlení a určitý druh lidských skutků, ale že není nic ztraceno - existuje řešení. Je to něco jako když student se nepřipraví pořádně na zkoušku a propadne, ale nemusel by, kdyby... V Listu Galatským v 6. kap. se píše:

Neklamte se, Bohu se nikdo nebude posmívat. Co člověk zaseje, to také sklidí. Kdo zasévá pro své sobectví, sklidí zánik, kdo však zasévá pro Ducha, sklidí život věčný. V konání dobra neumdlévejme; neochabneme-li, budeme sklízet v ustanovený čas.

Asi většina souhlasí s tím, že co člověk zasévá, to ho čeká jako osud. Trochu se to dá vypozorovat kolem. Bůh přesto nabízí akt slitování. Ten klíč k naší záchraně je v Janově evangeliu, 3, 16, pokud bys to nemohl najít, napiš na kantormi@seznam.cz Pěkné přemýšlení přeje Milan

Žádné komentáře:

Okomentovat