sobota 2. února 2019

O seznamech a víře

Přátelé, občas se člověk může dostat vlastní nerozumností či nevědomosti na nějaký seznam v dobré víře, že mu to přinese něco dobrého. Za nějaký čas však zjistí, že se upsal čertu. Stalo se vám to někdy? Státní bezpečnost za vlády komunistů takové seznamy měla. Po uplynutí jejich vládnutí však vyšla pravda ven a zjistilo se, že STB měla blízko ke zločinecké organizaci. Možná každý, kdo na listině byl, se asi po revoluci modlil, aby se to nikdo nedozvěděl. Člověk může podporovat mnohé špatnosti, většinou si je toho vědomý. Platí však Bohem jedna zákonitost, že co člověk zasévá, to bude jednou sklízet. Jsou mnohé fiktivní seznamy, na kterých jsme či nejsme zapsáni. Hraješ fotbal? Jsi na "seznamu" fotbalistů. Bible mluví o dvou seznamech, kde na jednom z nich je každý zapsán. Není třetí možnost. První seznam je Kniha života, tam je zapsán ten, komu Bůh nebude počítat hříchy. Aby někomu Bůh hříchy nezapočítal u konečného soudu, musí člověk něco udělat - musí začít brát vážně Boha a musí změnit směr své životní cesty (viz Nový zákon, Bible). Druhý seznam je Kniha smrti, podle Bible jsou v ní zapsání ti, jenž nemilovali pravdu a neuvěřili evangeliu, tj. Bohu a Ježíši Kristu. Může člověk poznat, kdo má pravdu, popř. zdali Bible má pravdu? Bible je kniha o Bohu - existenci Boha můžeme poznat několika způsoby:
1) Můžeme přemýšlet o tom, zdali může sama příroda vytvořit funkční a složité zařízení, jenž obsahuje život. Kdo to vymyslel? Samo se?
2) Můžeme se seznámit s biblickými proroctvími a srovnat je s dějepisem - je schopen člověk říci, co bude za např. 100 let?
3) Je příběh s Ježíšem pravdivý? Máme dost historických zdrojů, abychom mohli dojít pravdy Ano či Ne?
4) Hodně lidi se v dnešní době nějakým způsobem setkalo s živým Bohem a vydali o tom svědectví. Co s tím? Já jsem ho nepotkal a tak v něho nevěřím?
Existence něčeho se pozná jednoduchým způsobem - funguje nebo nefunguje. Co to znamená? Ve Starém zákoně je příběh Baalových kněží, Baal je bůh vymyšlený a tudíž "nefungující". Baalovi kněží k němu volají a nic se neděje. Pak přichází na scénu Eliáš, ten volá k Bohu, jeho Bůh odpovídá jednoznačně a každému je jasné, že jeden Bůh je skutečný a druhý vymýšlený. Baalovi kněží pak zahynou, byli zapsáni v Knize smrti. Co si o tom myslíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat