pondělí 27. března 2017

Co měl Jan Hus na srdci

Protož, věrný křesťane, hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti: nebť pravda tě vysvobodí od hřiecha, od ďábla, od smrti dušě a konečně od smrti věčné, jenž jest odlúčenie věčné od milosti Božie... (Výklad viery 1412)

Přátelé, Ježíš mluvil na téma pravdy mockrát. Řekl, že přišel, aby vydal pravdu o Bohu. Také o sobě řekl, že On je ta pravda, cesta a život. Otázku pravdy a nepravdy řešíme skoro každý den. V okamžiku, kdy nás začne něco trápit, hledáme funkční návod, jak na trápení či bolest vyzrát, čili hledáme pravdu o nemoci. Ale co pravda o stavu naší duše? Bible říká, že Bůh chce zachránit naši smrtelně nemocnou duši Ježíšovou oběti na kříži. Řada je na nás - od nás očekává zájem, jejímž následkem je víra v JK, tato získáná víra nám přinese podle Bible spravedlnost před Bohem. V Evangeliu Jan v 11. kap. je pěkná část:

Ježíš jí řekl: "Já jsem vzkříšení i život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít. A každý, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky. Věříš tomu?"

Co my? Je těžké tomu uvěřit? Bible říká, že víru můžeme získat ze slyšení evangelia, prakticky si myslím, že pokud kdokoliv začne studovat Nový zákon s určitým respektem vůči Bohu (mohla by to být pravda), dostane od Boha nejvzácnější dar - VÍRU v JK, jenž přináší život s Bohem i za hranicemi naší pozemské smrti.

Žádné komentáře:

Okomentovat