neděle 18. března 2012

Aby ekonomika jela

Přátelé,  v poslední době ze všech stran slyším přemýšlení a návrhy o tom, co je třeba změnit, aby ekonomika v našem státě fungovala, aby byla práce pro každého a aby se pracujícím vedlo dobře. Hodně se mluví o tom, jak získat více peněz do státní kasy. Většinou jsou slyšet dva návrhy- řešení:
1) vybrat více na daních
2) od někoho si půjčit, třeba formou dluhopisů.

Podle mého prvním krokem k řešení je uvědomit si některé základní pravidla funkčnosti ekonomiky určité skupiny lidí (jednotlivec, rodina, firma, stát, ...):
1) Peníze odpovídají množství vyrobených hmotných a nehmotných statků - čím více společnost těchto statků vyrobí, tím má více peněz. Otázka: Využívá společnost svých výrobních kapacit na 100%? Jak zapojit většinu lidi do tvorby HDP?
2) Normální fungující rodina prvně něco vydělá, a pak z toho něco utratí. Více vydělám = více utratím. Měně = méně. Výdaje, jenž se plánují dopředu a schvalují zákonem, musí přejít z absolutních čísel do čísel relativních.  Musí platit "Více se vybere = více se utratí a opačně."
3) Každý člen rodiny by měl vidět, jak se peníze utrácejí. Pak se může eliminovat plýtvání.
4)  Měla by platit hmotná zodpovědnost při správě cizího majetku (státní kasa, ministr financí)
5) Správci státu (politici) by neměli mít nadprůměrné platy, ve skutečnosti jsou živení svými voliči a ti by měli rozhodovat, kolik si zaslouží peněz.

Takhle bychom mohli pokračovat. Řešení je podle mého velmi jednoduché.  Zdá se vám, že to musí jít do kolapsu?
Poznámka: Článek můžete jakkoliv šířit, kopírovat, zveřejňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat