neděle 9. června 2019

23. týden, něco o nemocech

Přátelé, někdy slyším v médiích rozpravy o lidských nemocech a o hledání vhodných léků. V těchto dnech jsem zaslechl rozpravu o autismu. Společnost to velmi trápí a hledá se účinný lék. Jakou to má příčinu? Nemoci mají určitě příčiny různé, když se budeme 20 let krmit vepřovými uzenými koleny, asi nějaké nedobré důsledky přijdou. Nakonec každá naše činnost vygeneruje nějaké následky, ať už dobré či zlé. Když se odborníci baví o nemocech, často zapomínají na jednu klíčovou příčinu, tím je lidský hřích. Hřích je podle Bible např. to, že ignorujeme Boha, že nás To nezajímá a že si nenecháme mluvit do života nikým. Všechno víme a určujeme my, kdo má pravdu a také kdo je vedle jak ta jedle. Nebo otázka lidského charakteru a lidské špatnosti, může toto vygenerovat nějaké důsledky? Jsme trochu v podobné situaci, jako případ jednoho houbaře, jenž mu doktoři pumpovali po otravě žaludek a který na otázku, proč snědl muchomůrku zelenou, odpověděl: "jsem člověk svobodný, mohu si přece dělat co chci a nemám rád, když mi někdo mluví do života." V Matoušově Evangeliu můžeme číst tento příběh:

Přinesli k němu (Ježíši) ochrnutého, ležícího na lůžku. Když Ježíš viděl jejich víru, řekl ochrnutému: "Buď dobré mysli, synu, odpouštějí se ti hříchy." Ale někteří ze zákoníků si řekli: "Ten člověk se rouhá!" Ježíš však poznal jejich myšlenky a řekl: "Proč o tom smýšlíte tak zle? Je snadnější říci `odpouštějí se ti hříchy´, nebo říci `vstaň a choď´? Abyste však věděli, že Syn člověka má moc na zemi odpouštět hříchy" - tu řekne ochrnutému: "Vstaň, vezmi své lože a jdi domů!" On vstal a odešel domů.

Můj závěr z příběhu: Jsou nemoci, které mají původ v hříchu - možná opakovaném. Možná, že nás nemoci ještě nedostihly, asi ještě nenastal kritický stav naší neposlušnosti. Můžeme začít řešit otázku našeho hříchu, protože je to něco jako skrytý kaz v zubu, který jenom čeká na svou příležitost. Dobrý krok je, když začneme číst Nový zákon a hledat setkání s živým Bohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat